Strategisch geplaatst op het hoogste punt van de navigatie op de rivier de Guadalquivir, begon Cordoba het leven als een Iberische nederzetting. In 152 voor Christus stelden de Romeinen Corduba Patricia vast als een nederzetting. Na 27 voor Christus werd de stad de hoofdstad van de provincie Baetica. Na de Romeinen werd Cordoba bewoond door de Visigoten. Dit bleek niet populair en een opstand tegen de Visigotische Koning Agila rond 554 leidde tot een korte periode van lokale onafhankelijkheid die plotseling en bloederig tot een einde kwam in 572. De Arabieren kwamen er aan in 711 en Cordoba verving spoedig Sevilla als de hoofdstad van Al Andalus. Het is de periode tussen 711 en 1236 toen de stad werd heroverd door Fernando III van Castilië, en de architectonische overblijfselen uit deze periode, die de toerist aantrekken.

De grote Mezquita moskee

De meeste toeristen willen er de Mezquita bezoeken. Dit is de op twee na grootste moskee die ooit gebouwd werd. Opgedragen in 786, werd het oorspronkelijke bouwwerk uitgebreid gedurende de gehele periode van Arabische overheersing, waarbij elke koning zijn voorgangers probeerde te overtreffen. Het ziet eruit als een bos van kolommen. De vroegste sectie bevat originele, maar hergebruikte Romeinse en Visigotische kolommen en in de noordwestelijke hoek staat een vrijstaand Visigotisch altaar. De Mezquita is uniek in Spanje, omdat het niet alleen de herovering overleefde, het werd ook zo prachtig geacht dat tussen 1523 en 1607 een kerk in renaissancestijl werd gebouwd binnen de structuur. De kerk is nu de bewaarplaats voor de kerkelijke schatten die op zich al een reis waard is.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

De Romeinse periode

De reisgidsen vertellen meestal dat er weinig overblijft uit de Romeinse periode en sturen je daarom onmiddellijk naar de Mezquita, maar als je weet waar je moet kijken, is er nog genoeg te zien in de stad. Dichtbij het Tryp Cordoba Hotel, bij de kruising van de Paseo de la Victoria en de Calle de Concepcion, ligt bijvoorbeeld de Romeinse westpoort naar de stad. Aan de Paseo kant is er een Romeinse begraafplaats. In het centrum van de stad zelf is een tempel. Laat je hier echter niet misleiden, want dit is een reconstructie. Slechts twee kolommen ervan zijn origineel. De renovaties gebruikten echter wel de originele fundamenten en plattegronden.

De rivier en het waterrad

Als je de oude stad verlaat via de zuidelijke poort, steek je de 250 meter lange Puente Romano over. Het is de moeite waard om er halverwege te stoppen en de rivier op en neer te kijken. Je ziet er eilanden en kanalen die door de mens gemaakt zijn. Ook zie je er de resten van een enorm waterrad. Dit is onderdeel van het uitgebreide systeem, gestart door de Romeinen en geperfectioneerd door de Arabieren, waardoor het omliggende land geïrrigeerd kon worden en vervolgens werd gebruikt om olijven, druiven en tarwe te verbouwen die vervolgens naar Rome werden verscheept.

Het Calahorra Fort

Het Calahorra Fort, aan de zuidkant van de brug, is een Arabische constructie uit de periode van de Almohaden. Nu huisvest dit een intrigerend islamitisch museum. Voor een bepaalde kijk op de manier waarop de Arabieren geïntegreerd waren bij de inheemse bevolking, is het fort evenveel aandacht waard als de Mezquita. Je ontdekt er hoe politiek, religieus en wetenschappelijk ze toen waren. Het is hier dat er een prachtige collectie van originele Arabische navigatie instrumenten te zien is, waaronder een oude astrolabium die dateert van vóór de invasie.

Wandelen in de gezellige straatjes van Cordoba

Voor degenen die ervan houden om wat te wandelen, is de middeleeuwse wijk La Juderia een labyrint van kronkelende straatjes, pleintjes en gezellige binnenplaatsen. In mei vindt er een wedstrijd plaats. De patio’s zijn dan versierd met bloemen en worden er opengesteld voor het publiek. Een huishouden zal er vervolgens worden uitgekozen voor het bezit van de mooiste binnenplaats. Het is in dit gebied dat je kleine bars, restaurants, cafés en talloze winkels zult vinden. Er is ook veel zilver te vinden. Al honderden jaren huisvestte La Juderia de zilveren handelaars en ambachtslui die de sieraden produceerden waarvoor Cordoba beroemd is.

Medina Azahara

Tijdens je bezoek aan Cordoba kan je ook naar de minder bekende site in Medina Azahara gaan. Deze ruïnes zijn ongeveer 8 kilometer ten westen van Cordoba gelegen. Het was in 1911 dat het paleis van de Omajjaden er werd ontdekt. Volledig onafhankelijk van Cordoba werd dit paleis gebouwd tussen 936 en 960 en heette het Madinat Al Zahra. Er is slechts ongeveer 1/10 van de 1.500 meter x 750 meter van de site uitgegraven. Het lijkt een op zichzelf staande eenheid te zijn geweest waarin er huisvesting was voor de bestuurders, arbeiders en bedienden die voorzagen in de bewoners van het paleis zelf en in de vertrekken voor het leger dat hen beschermde. Het paleis was zeer luxueus, met grote kamers, open binnenplaatsen en formele tuinen die opzettelijk gebouwd waren om opzichtig te zijn voor het tonen van de macht van de kalief. Tegen 1030 lag de Madinat Al Zahra in puin, na de ondergang van het kalifaat van de Omajjaden. In de volgende eeuwen werd het terrein geplunderd vanwege zijn stenen en decoratieve kenmerken, totdat het opnieuw versmolt met het landschap en in het begin van de 20e eeuw werd ontdekt. In enkele oude teksten zijn er verwijzingen naar Cordoba la Vieja, of Oud-Cordoba, waarvan wordt aangenomen dat ze verwijzen naar Madinat Al Zahra.

Weinig parkeermogelijkheden in Cordoba

Cordoba is één van de steden die het beste te voet verkend kan worden, aangezien het moeilijk is om er parkeerplaats te vinden. Het is onmogelijk om alles op één dag te zien in Cordoba. Daarom is het aan te raden om er enkele dagen naartoe te gaan. Je kan dan langs de muren van de westpoort naar het zuiden wandelen, om vervolgens naar de tuinen af te dwalen en de badhuizen, vorstelijke gebouwen en torens te ontdekken die er om de paar meter lijken te ontspringen. Neem af en toe ook een pauze om te genieten van het uitzicht over de rivier.

Goedkoop op citytrip?

Zin in een stedentrip? Vind een goedkope citytrip in Europa bij Bebsy.be of bij Prijsvrij.be

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be