Citytrip Europa

België, Citytrips in Eigen Land

Europa ontdekken klinkt leuk en de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat er ook een hoop prachtige plekken te bespeuren vallen. Ook in eigen land kan men eens een kijkje nemen. Bijna alles is perfect bereikbaar per wagen of per trein. Zo hoeft men zich niet te wenden tot (dure en vervuilende) vliegtuigen. Indien een citytrip niet aan de orde is en men gewoon op zoek is naar een leuke daguitstap (of een daguitstap met overnachting), dan kan men het best gewoon even in eigen land kijken. Door al de buitenlandse bezienswaardigheden vergeet men soms de schoonheid in eigen land. Een kleine selectie van zalige steden / gebieden in eigen land. Belangrijke nota: het is echt een kleine selectie. Er bestaan boeken die de titel ‘1000 plekken die je gezien moet hebben in België‘, dus neem aan dat ons kleine landje een hoop in petto heeft.

Brugge

Het romantische en historische Brugge is absoluut een binnenlandse citytrip waard. Niet enkel de winkelstraat kan menig toeristen bekoren, maar ook de middeleeuwse steegjes, de waterloopjes, heerlijke chocolade en het werk van de Vlaamse Primitieven lokken jaarlijks een hoop toerisme. De stad ligt vlakbij de kustlijn en ook Ieper is niet veraf. Een binnenlandse citytrip is aan de orde.

Gent

Gent en Brugge liggen op een afstand van zo’n 50 kilometer. In dat opzicht kan men beide steden gemakkelijk combineren en er een citytrip van maken. De meeste West- en Oost-Vlamingen kennen Gent voornamelijk als ‘shopstad’. In de Veldstraat ken men dan ook een groot aantal winkels aantreffen. Hoogtijd om de stad eens als toerist te bezoeken dus. Voornaamste bezienswaardigheden zijn de volgende: Sint-Baafskathedraal,
Korenlei en Graslei, meerdere museau en de historische binnenstad. Het bruisende nachtleven trekt een hoop feestbeesten aan.

Leuven

Leuven is eigenlijk een beetje een onderschatte stad. Leuven ligt in de provincie Vlaams-Brabant en voor vele West- en Oost-Vlamingen is het onbekend terrein. Andere grootsteden zijn bekender. Toch is deze stad een stedentrip waard. Bij voorbaat per fiets, want de stad staat gekend omwille van zijn fietsvriendelijkheid. De oude markt en het historische stadhuis zijn de voornaamste hoogtepunten, maar vergeet ook niet te shoppen en een bezoek aan de brouwerij van Stella Artois mag ook niet ontbreken.

De Ardennen

Het echte bergenwerk kunnen we in België niet opmerken. We hebben wel de Ardennen en daar primeert de natuur. Voor Vlamingen voelen de Ardennen aan als vakantie. De Franse spraak, charmante plekjes en pittige natuurwandelingen zorgen voor een rustgevend gevoel. In de winter kan men er langlaufen en in de zomer is het dan weer een waar paradijs voor wandelaars en fietsers.

De Vlaamse Ardennen

In Vlaanderen is eigenlijk best weinig groen op te merken. Het probleem is dusdanig groot dat men reeds spreekt over een ‘betonstop’. Natuurliefhebbers en wandelaars die niet wensen af te zakken naar het oosten – wegens te ver – kunnen altijd eens de Vlaamse Ardennen verkennen. Het hoogste punt is de Hotondberg (145 meter). Het is een heuvelachtige streek in het zuiden van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Het Kluisbos is een bekende plek, maar er valt een hoop meer te beleven. Wielerliefhebbers van de voorjaarsklassiekers komen hier zeker aan de nodige hoogtemeters.

In het dorpje Kwaremont kan men een leuke, uitdagende wandeling starten. De panoramaroute meet 16 kilometer en onderweg kun je genieten van mooi panorama’s.

Citytrip in België

In de rubriek ‘in eigen land’ bespreken we enkele noemenswaardige plekken in België. Steden zoals Brugge, Brussel, Antwerpen en Gent genieten internationale aandacht en verwelkomen toeristen van over gans de wereld.

Vliegtuigreizen zijn dan wel avontuurlijker, maar België heeft ook een hoop te bieden. De rust van de zee, het groen van de Ardennen en cultureel genot in een hoop grootsteden.

Goedkoop op citytrip?

Zin in een stedentrip? Vind een goedkope citytrip in Europa bij Bebsy.be of bij Prijsvrij.be